tisdag 29 juni 2010

Minimuffins

Minimuffinsen som jag bakade till lilla T:s födelsedag var inspirerade av ett inläggAnnika Svenmarks blogg (inte en matblogg direkt utan framförallt vackra, vackra foton).
Jag valde att använda mitt eget recept på kladdkaka för jag tänkte att det skulle bli riktigt smaskigt med sega minimuffins. Det var det - men de var svåra att få ur formarna, så nästa gång ska jag testa Annikas recept.

Fina blev de i alla fall, eller vad säger ni?

måndag 28 juni 2010

Vallmo



5!

Så många dagar är det kvar till semestern!

söndag 27 juni 2010

Ur vulkanens mun

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk är en riktig "ont i magen"-bok. Det är en spänd stämning genom hela boken och man bara vet att saker och ting kommer att gå snett.

Anna och Mats åker på en veckas semester till Sicilien tillsammans med sina barnen Molly och Sebbe. Resan har de egentligen inte råd med, men de ska försöka lappa ihop sitt äktenskap och ha en mysig familjesemester. Barnen är förväntansfulla och ser fram emot att få se en vulkan. Men bitterhet är inget som försvinner i solen. Det ser ut som att de inte kommer att kunna mötas och barnen kommer i kläm.
Ett relationsdrama som inte är någon rolig läsning - men mycket, mycket bra.

The Tenth Circle

Den här boken kom också med hem från Manchester som en sådan där pocket med tunt papper som kommer gratis med en damtidning.

The Tenth Circle av Jodi Picoult är lite annorlunda då delar av boken är i serieform.

"When Daniel Stone was a child, he was the only white boy in a native Eskimo village where his mother taught, and he was teased mercilessly because he was different. He fought back, the baddest of the bad kids: stealing, drinking, robbing and cheating his way out of the Alaskan bush – where he honed his artistic talent, fell in love with a girl and got her pregnant. To become part of a family, he reinvented himself – jettisoning all that anger to become a docile, devoted husband and father. Fifteen years later, when we meet Daniel again, he is a comic book artist. His wife teaches Dante’s Inferno at a local college; his daughter, Trixie, is the light of his life – and a girl who only knows her father as the even-tempered, mild-mannered man he has been her whole life. Until, that is, she is date raped…and Daniel finds himself struggling, again, with a powerlessness and a rage that may not just swallow him whole, but destroy his family and his future."

Jag blev inte helsåld på denna bok, men det var helt OK läsning.

I museets dolda vrår

Ja, så var jag ju tvungen att läsa om en av de där böckerna av Kate Atkinsson.

I museets dolda vrår är en familjesaga - huvudpersonen Ruby Lennox föds 1951 och är berättarrösten i boken, med den lilla "twisten" att hon är det även innan hon har fötts. Vi får följa hennes liv upp till vuxen ålder och lär känna hennes lite excentriska familj, men även återblickar i släktens liv och hur de påverkades av andra världskriget.

Jag kom inte ihåg mycket från förra gången jag läste den här boken, men det är en bok som är sorglig och underhållande på en gång. Intressanta personskildringar och ett härligt språk.

One good turn

Den är boken köpte jag när jag var i Manchester i mars och läste den strax efteråt, men jag har inte kommit mig för att blogga om den. För några år sedan läste alla Kate Atkinson - Känslomässigt udda, Mänsklig krocket och I museets dolda vrår kanske många känner igen?

One Good Turn är kanske mer en deckare än de ovan nämnda titlarna.
"En grupp människor som står och köar utanför en teater i Edinburgh råkar bevittna en bagatellartad bilkrock. En av förarna blir rasande och löper amok men fälls till marken av den vanligtvis stillsamme deckarförfattaren Martin Canning, som slänger sin dator i huvudet på honom. Ett annat av vittnena är Jackson Brodie – före detta polis, före detta privatdetektiv, numera välbeställd arvtagare. Jackson dras in i en historia där händelserna avlöser varandra i ett rasande tempo och där spåren leder till ett brottssyndikat med internationella förbindelser. Men är verkligen allt så som det synes vara?"
Jag är ju anglofil och gillar Edinburgh, så miljön är helt rätt för mig, En smart och spännande bok - och en väldigt rolig bok.

2-årskalas

Medan maken nattar den nyblivna 2-åringen pustar jag ut på balkongen. Det har varit en härlig dag. Lilla T gillade firandet och vill att vi skulle "sunga måholea ijen" och hurra många gånger. Paket är också kul, men när hon öppnade paketet från mormor med en fin hemsydd klänning konstaterade hon besviket "Kläder. Inte bja";)

Bilder från midsommar och kalas kommer, men nu ska maken och jag fira att vi varit föräldrar i 2 år.

Hurra!

Idag firar vi att lilla T fyller
2 år!!!
Tänk att någon som var så liten, redan har blivit så stor ...

lördag 26 juni 2010

För två år sedan ...

... hade jag det så här!

Vem är tröttast?

Idag leker jag och maken "vem är tröttast" ...

Vad är jobbigast: att storstäda hela lägenheten, tvätta och sedan baka tårta eller att tvätta bilen och handla och tillsammans med en två-åring och sedan bada densamma?

Ingen vet riktigt, men vi är båda är helt slut!

Saftig kokoskaka

Inspirerad av Evasleva (som i sin tur inspirerats av ICA Buffé) bakade jag denna kaka till midsommarfikat.

Du behöver:
1 ask ricottaost (250 g)
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
rivet skal av 1 apelsin
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl kokos
smör och
kokos till formen
florsocker att pudra med

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt ricotta, smält smör, apelsinjuice och skal.
2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kokos. Rör ner i äggvispet.
3. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter och ströa den med kokos. Häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Pudra över florsocker strax före servering. [bild och recept från ICA. se]

Den blir tung, saftig och väldigt god. Jag gillar inte kakor med apelsin så mycket så jag bytte apelsinjuicen och apelsinskalet mot citronskal och en knapp deciliter pressad citron + 1,5 dl mjölk istället och det fungerade fint. En bonus är att den nästan är ännu godare dagen efter.

Nu bakar jag vidare till lilla T:s födelsedag - tårtbotten och minimuffins ska det bli.

Svartsjukedrama i städskrubben

Jag tyckte minsann Roomba såg lite svartsjuk ut när jag plockade fram den vanliga dammsugaren idag.

Kära Roomba - vi älskar dig inte mindre för att vi har fler dammsugare. Du är bra på stora ytor, Sugis är oslagbar på hörn och golvlister och så har vi lilla Pelikan som älskar smulor.

Det är som att ha flera barn, det finns plats i hjärtat för alla. ;)

Sju sorters blommor

Hade ni en bra midsommar?

fredag 25 juni 2010

torsdag 24 juni 2010

Smakar konstigt!

Igår ringde de från lilla T:s förskola och bad oss hämta henne. Hon mådde inte alls bra och de misstänkte öroninflammation. Maken rykte ut, hämtade hem henne och fixade tid på BVC. Japp, det var öroninflammation och lilla T fick en penicillinkur.

So far so good, men sedan skulle ju medicinen ner också. Lilla T får en droppe i munnen och konstaterar att det smakar konstigt (vilket är en underdrift - det smakar vedervärdigt!) och vägrar sedan dricka mer. Maken resonerar, trugar, blandar med olika saker men utan att lyckas. Till slut tar han till milt tvång och medicinspruta, men det hela slutar med en förtvivlad liten tjej som kräks upp det lilla han fått i henne. PUH!

Nytt försök till kvällen. Denna gången med två föräldrar som lirkar och försöker muta. Vi läste Emilia hos doktorn flera gånger på eftermiddagen och pratade om hur duktig hon var som tog sin medicin och att lilla T också är en så stor och duktig flicka, men det argumentet hjälpte inte. Till slut höll vi fast henne och hällde i henne medicinen. Lilla T kräktes igen. Vi kände oss som världens sämsta föräldrar.

Imorse skrek hon bara hon såg flaskan och höll för munnen. Vi hade inte hjärta att tvinga henne igen.

Nu har jag ringt till BVC och i eftermiddag ska vi gå till apoteket och hämta en annan sorts penicillin. Håll tummarna för att det fungerar bättre!

Update: Vi fick ny medicin med jordgubbssmak (om än lite syntetiskt) och den går ner med lite övertalning och mutor i form av riktiga jordgubbar. Skönt!

tisdag 22 juni 2010

måndag 21 juni 2010

Högen växer

Den där högen med sommarläsning växer och jag klickade just hem fler böcker från Adlibris :)

En hel box med vampyrläsning (True Blood) och Synder en samling av erotiska noveller. En god vän har skrivt och vunnit andra pris för novellen Röd sammet, så självklart måste jag läsa boken.

Nostalgi

Nu när det drar ihop sig mot 2-årskalas är jag mer än lovligt nostalgisk och ägnar orimligt mycket tid åt att titta på gamla foton av lilla T och att läsa mina egna inlägg på den gamla bebisbloggen.

Jag säger som alla föräldrar - tänk att hon har varit så liten och tänk så fort hon blir stor!





söndag 20 juni 2010

Till min hemliga bokvän

Hej min hemliga bokvän och tack för hälsningen här på bloggen. Det är alltid lika kul med de här pocketbytena :)

Jag ska försöka svara på frågorna och berätta om mig själv så att du kanske får något tips.

Eftersom jag bara har en liten blogglucka nu när min lilla dotter sover så är jag lite lat och kopierar svar från tidigare bokbyten och ändrar lite, för när jag tittade på dem så gäller de flesta i allra högsta grad fortfarande:

Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Jag gillar den riktiga berättade romanen, familjesagor och historiska romaner. Jag uppskattar också en bra deckare och smart chick litt.
Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Joyce Carol Oates, Arto Paasilinna, John Irving, Maria Ehrnestam (men jag har nog det mesta av dessa).
Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Engelska går fint.
Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, har inte riktigt fallit för ljudböcker.
Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Jag samlar på alla böcker :)
Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Jo, här på bloggen i högerspalt hittar man böcker jag läst i år och under 2008 och 2009 (klicka på länken) och på min gamla blogg kan man hitta böcker läsa före det.
Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Åh, att drömma mig bort en smula ...
Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Sci-fi är inte min grej och jag gillar inte Jan Guillou.
Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Nja, ingen som jag kan komma på just nu.
Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Jag blev sugen på att läsa mer av Karin Brunk Holmqvist efter at ha läst Potensgivarna.
Vad gör du helst på fritiden?
Om jag inte umgås med min man och min lilla dotter så ligger jag gärna på soffan och läser. Eller träffar goda vänner. Lite shopping är ju aldrig fel. Jag gillar också att fotografera och ibland pysslar jag till ett gratulationskort eller ett binder en blombukett.
Samlar du på något?
Mer än böcker ? ;) Nej!
Favoritfärg?
Chokladbrun
Teve-serier som du uppskattar?
Ugly Betty, Grey's Anatomy, Vänner, Gilmore Girls, Systrarna Elliott
Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Drama, romantiska komedier och kostymfilm (typ BBC Classics)
Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Kaffe är gott. Te också (men inte rött och inte så gärna grönt)
Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad, saltlakrits och saker med cola-smak.
Stjärntecken?
Skorpion
Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?
Avsky och avsky, men jag uppskattar inte doftljus så mycket. Och inte choklad med apelsinsmak.
Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?
Jag blir så glad bara över att få paket! :)
Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Inga.
Övrigt:
Jag har inget emot begagnade böcker så länge de inte luktar konstigt eller är väldigt slitna.

Prinsessbröllop (del 2)


Så blev de då gifta till slut - kronprinsessan och hennes Daniel. Sydsvenskan levererade en specialbilaga fullspäckad med bilder och jag antar att damtidningarna kan leva gott på detta ett bra tag.
Vi firade mest svägerskan, men prinsesstårta blev det dagen till ära. Lite mer bröllopstittande än jag hade trott blev det för en del kalasgäster var nyfikna (ja, jag också), så vi så slutet av vigseln och en bit av kortegen. Vacker som en dag var hon vår kronprinsessa och de såg sannerligen lyckliga ut.
Framåt kvällen tittade jag också på sändningarna från middagen och mumsade på lite bröllopschoklad - alla ursäkter man kan komma på för att äta choklad är bra ursäkter ;)


lördag 19 juni 2010

Prinsessbröllop

Så är det dags för prinsessbröllop! Jag tycker att det är ganska kul att titta på sådant, speciellt alla fina kläder.

Men idag ska vi på kalas - min svägerska fyller 40 - så jag får titta på något sammandrag ikväll.

Och så har jag tankarna hos vänner som också gifter sig idag, men med lite mindre pådrag. Enkelt och mysigt med bara familjen närvarande.

Hoppas båda brudparen får en fantastisk dag!

Hur gör ni? Tittar på bröllop, fotboll eller inget alls?

fredag 18 juni 2010

Sommaren är här!

Första myggbettet - check!

Skryt

På lilla T:s "utvecklingssamtal" på förskolan tidigare i vår fick vi höra att hon låg långt framme i språket för sin ålder. Trots att man inte ska jämföra barn och trots att vi vet att det inte spelar någon roll, så blev vi ju så klart väldigt stolta.

Nu tycker vi att språkutveckligen har tagit väldig fart. Lilla T pratar hela tiden och sedan en tid tillbaka säger hon ganska ofta långa meningar. Häromdagen sa hon "du fick en köttbulle av mig" och idag vid frukostbordet sa hon "den är för stor för mig".

Jag blev nyfiken och googlade lite på 2-åringars språk:

1–2 år
Här börjar man med ett till två ord som senare utvecklas till ca 20 ord och vid närmare två års ålder börjar man prata i enkla satser då man kan kombinera ett par ord. Ett barn börjar använda sitt språk med gester, ”icke språkljud”, mimik och kroppsljud. I ettordsstadiet börjar barn använda samma ord för olika företeelser. Barn blir alltmer medvetna och avsiktliga i sin kommunikation ju äldre de blir och börjar vid ca två års ålder kombinera ord till enkla fraser.
2–3 år
I denna ålder kommer barnet in i en väldigt aktiv språkperiod. Runt 2 och 2½ års ålder börjar barnet att använda tre till fyra ord tillsammans och bildar då små meningar. Vid denna ålder har barnets ordförråd ökat till ca 200-300 ord. Vid denna ålder används mest verb och substantiv i språket, barnet benämner även sig själv med sitt namn och inte pronomen, t.ex. Lisa gå ut. Den börjar även använda frågan ”Vad är det?” och börjar förstå att föremål har namn.

(Wikipedia)

Nu finns det ju säkert andra mer pålitliga källor, men det bryr sig den stolta modern inte om ;)

torsdag 17 juni 2010

Kalasförberedelser

Det är snart dags för 2-årskalas hemma hos oss. Det blir ett litet kalas för den halvan av familjen som bor i Skåne och så får vi fira med den västmanländska delen senare i sommar.

Det är kanske lite överkurs med inbjudningkort, men de är ju så kul att pyssla ihop :)

tisdag 15 juni 2010

Pärondajm

Testade Daim Limided Edition Summer Dream med päronmintsmak. Ja, bara för att. Inte helt otäck. Rätt OK. Men originalet är bättre. Och jag tycker egentligen att man ska stava Dajm just så.

Snigelkatt?


måndag 14 juni 2010

Laddar för sommarläsning

Jag jobbar på för att blogga undan min hög med lästa böcker, men
samtidigt bygger jag en annan hög - den härliga
sommarläsningshögen. Idag vid en blixtvisit på Pocketshop hamnade de
här böckerna i högen.

Sommar på Pågatåget

Någon hade lämnat/glömt en syrenkvist på den plats jag fick på
Pågatåget till jobbet. Plötsligt kändes måndagsmorgonen mindre
trist.

söndag 13 juni 2010

Dyngkåt och hur helig som helst

Jag kan inte säga att jag skrattar så mycket åt Mia Skäringer när jag ser hennes humor-program på TV, men jag ler genom hela boken Dyngkåt och hur helig som helst.

Boken beskrivs bäst av författarens egna ord:
"Jag är bara så trött på superdupermorsor, självuppoffring, martyrskap, husfridsknull och falska glättiga fasader. Jag längtar efter verklighet, sårbarhet och magar med hudbristningar. Efter människor som vågar vara sig själva utan djupa klyftor mellan hur de känner sig och vad de verkligen visar upp. Efter nya Marior som av egen funnen kåthet vågar be sin Josef om helt egoistisk sex när lille jesusbarnet somnat. Mammor är väl också människor, eller? Sårbara. Svaga. Vilda och ömma. Känslor som kommer och går. Tänk om vi skulle våga vara oss själva en stund innan vi dör. Tänk om vi skulle fatta hur jävla vackra vi är."
Texterna är krönikor ur tidningen Mama och texter från författarens blogg. Jag har ju bara ett barn och har aldrig gått igenom en skilsmässa, men här finns mycket att känna igen sig i, skratta med och åt och att tänka på.

Drottningoffret

Drottningoffret är en den tredje boken i en serie av Hanne-Vibeke Holst. Kronprinsessan och Kungamordet har dessutom båda spelats in som TV-serie.

Elizabeth Meyer har förekommit i de tidigare böckerna, men här får hon huvudrollen. Hon är nu ordförande för de danska socialdemokraterna och "laddar" för att att vinna det förestående valet. Ett hot från muslimska fundamentalister oroar alla i henne närhet, men inte henne själv. Hon har helt andra saker att kämpa med.
Jag har gillat de tidigare böckerna, och jag gillar detta också. Många personer skildras parallellt och ibland blir det lite snuttifierat, men det är spännande!

Söndag i Västra Hamnen

Frågan är vem som har roligast-de vuxna eller barnet?

Förhandlar

Vår dotter har fattat det där med att förhandla och förhala ganska länge.

"En till" om goda saker att äta kom inte helt otippat först.

"Sista" om god natt-sagor och Pinguavsnitt är populärt.

Nu har hon börjat med något nytt. När det blir tal om att bada lägger hon huvudet på sne och säger med sin allra sötaste röst:

"I mojon. Bada imojon."

lördag 12 juni 2010

Sommarljus

Det är ingen hemlighet att jag gillar Island och att jag gärna läser isländska författare.

Jón Kalman Stefánsson fick det stora isländska litteraturpriset 2005 för Sommarljus och förra sommaren letade jag efter den inbundna boken, men då var den slut överallt. Nu finns den i pocket och jag läste den för ett tag sedan. Boken utspelas i ett litet samhälle på den isländska västkusten och skildrar människornas vardag där.

Tyvärr tyckte jag inte särskilt mycket om boken. Kanske hade jag för stora förväntningar. Synd.

En styvmors dagbok

Kanske känner ni till En hondjälvuls liv och lustar av Fay Weldon? Jag tror inte att jag har höra talas om henne sedan dess, men så hittade jag den är i den lilla pockethyllan på ICA. Det är lätt att tro att det bara är vilken "chick litt"-bok som helst, men En styvmors dagbok är lite mer än så.

Så här står det på baksidan:
"En styvmors dagbok handlar om Sappho, ung begåvad manusförfattare, som gift sig med nitton år äldre änklingen Gavin och blivit styvmor till hans två barn. Något som får ödesdigra konsekvenser. För att undvika en gruvlig konflikt med sin styvdotter lämnar Sappho sina dagböcker i sin mors vård, med uppmaningen att INTE läsa dem.Vilket modern Emily naturligtvis gör, hon är Freudiansk psykoanalytiker och tar uppmaningen som en invit."

Den här boken är smart, rolig och absurd. Kul läsning.

Potensgivarna

Jag blev tipsad om den här boken på tal om "feel good"-läsning och hittade den i en loppislåda på Amensty någon dag senare.

Karin Brunk Holmqvists Potensgivarna är en bok fylld av värme. Tilda och Elida Svensson är "hemmadöttrar" i 70-årsåldern och de lever ett stillsamt liv i sitt gamla föräldrahemmet i Borrby. För att få pengar till att installera vattentoalett startar de startar en firma som säljer potensökande medel ...

Det är en bok som man ler hela vägen igenom. De två systrarna är helt obetalbara!

Jag måste nog kolla efter fler böcker av författaren.

Lördag i Stadsparken

Här blommar det i kaktusen

fredag 11 juni 2010

torsdag 10 juni 2010

Äppelmössa

Igår på lekplatsen såg jag en liten bebis med en så söt äppelmössa.Mamman berättade att den fina mössan kom från Lappolina. De har flera varianter på frukter (och även i större storlekar än till bebis), men äpplet är nog ändå sötast.

(bild från Lappolinas hemsida)

onsdag 9 juni 2010

tisdag 8 juni 2010

Varning, varning!

Baka inte de här kakorna! De är livsfarliga - man kan inte sluta äta dem ....

Kastanj




Bokbytesdags!

Nu har jag anmält mig till det sommarsköna bokbytet hos En bok om dagen. Har du?

söndag 6 juni 2010

Flaggan i topp!

Nä, vi firade inte nationaldagen så värst mycket. Men jag använde den som ursäkt för att baka en god kaka när en "gammal" korridorskamrat kom förbi på fika. Receptet är ur Sommarens söta och den blev verkligen urmumsig.



Hallonpannacottapaj

Pajdeg:
12 digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:
3 gelantinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost
färska bär till garnering

Gör så här:
Kör kex och smält smör i matberedaren. Platta ut det i en form med avtagbara former.
Låt stå kallt i kylen under tiden som du gör fyllningen.
Lägg gelantinbladen i skål med kallt vatten.
Häll grädde och socker i tjockbottnad kastrull och sjud över svag värme tills sockret löst sig.
Ta upp gelantin bladen, krama ur dem och vispa ner dem i grädden.
Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något.
Mixa hallonen med mixerstav eller i matberedare till en puré. Rör ner philadelphiaosten och hallonpurén i grädden. Vispa tills det är en slät kräm och häll den i pajformen.
Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den stelnat.
Dekorera med färska bär och lite mynta. Och så en flagga, nationaldagen till ära.

Svenska deckare

Tänk att bara för några år sedan så läste jag inga deckare alls. Jag hade väl läst någon och bestämt att det inte var något för mig. Jag vet inte vad det var som fick mig att testa igen, men nu läser jag periodvis massor av deckare

I Anna Janssons deckare vet man alltid vad man får och jag gillar det. Först när givaren är död är den tionde boken med polisen Maria Wern som huvudperson.



"Natt efter natt ger sig Frida Norrby ut för att söka och gräva efter de kartor hennes döde make lämnat efter sig i sitt bankfack i jakt på en hemlighet som kan skriva om Sveriges historia, till och med förändra världen. Somliga anser att hon blivit förvirrad och paranoid. Men en natt brinner hennes hus ned. En distriktssjuksköterska försvinner spårlöst. Hon var den sista som såg Frida innan branden."

Jag gillar Gotlandsmiljön och att lite från de tidigare böckerna följer med. Nu var det också ett tag sedan jag läste en Anna Jansson-deckare (man ska inte läsa för många i rad) så jag tyckte den här var riktigt spännande.

Ännu mer spännande, även den i Gotlandsmiljö, är Mari Jungstedts Den dubbla tystnaden. Jag har tidigare varit mer för Anna Janssons böcker än Mari Jungstedt, men den här var riktigt bra.


En grupp vänner, grannarna sedan länge, beger sig till Bergmanveckan på Fårö. Efter Fårö ska de till den isolerade Stora Karlsö. Förväntningarna är höga. Men snart inträffar en dödsolycka, som (så klart!) visar sig vara ett mord. Sakta börjar en del fula hemligheter från det stilla villakvarteret att uppdagas.

Lite svartare, lite grymmare och lite mindre väntad upplösning.

Mons Kallentofts böcker utspelas inte på Gotland utan i Linköping. Höstoffer är den tredje i en svit av fyra årstidsdeckare. Den sista har precis kommit ut inbunden.
Advokaten Jerry Petersson hittas död i vallgraven till det slott han nyss köpt av den högadliga familjen Fågelsjö. Ryktet säger att de inte alls ville sälja, så misstankarna riktas åt deras håll. Kriminalinspektör Malin Fors utreder mordet, men borde egentligen ta bättre hand om sig själv och sin dotter.
Kallentoft har en speciell berättarteknik där mordoffren finns med som en röst i boken och leder på sätt och vis poliserna i rätt riktning. Det kunde vara konstigt, men det fungerar. I den här boken har huvudkaraktären Malin Fors det minst sagt jobbigt med sig själv och man får lust att ropa "skit i jobbet" flera gånger åt henne.
Kallentoft är nog den skickligaste författaren av dessa tre deckarförfattare jag läst. Eller så har han bara inte skrivit lika många så det blivit rutin, men detta är lite mer än en dussindeckare.
Ja, det var tre deckartips på en gång. Alla bra på sitt sätt. Alla perfekt sommarläsning.

Vår nya familjemedlem

I fredags flyttade Roomba in hos oss. Det är en liten självgående "robotdammsugare" och det känns nästan som att ha en hundvalp. Den har sitt lilla bo, den går runt och mumsar och när den blir trött går den tillbaka till boet. När den fastnar under något så piper den tills man hjälper den loss.

Vi hoppas att den ska hjälpa upp nivån på städningen i vår hem avsevärt. Och ja, jag vet att det är höjden av lathet ;)

fredag 4 juni 2010

Filtperspektiv

Så som världen ser ut när man ligger på mage på en filt i en solig park. Glad fredag!