söndag 31 juli 2011

Shoppingtur och finbesök

Idag hade jag utverkat en stunds egentid för lite välbehövlig shopping. Byxor och amnings-BH fanns på listan. Hur svårt kan det vara? Men tydligen är jag vanskapt på något vis, för det var enormt svårt att hitta båda delar. Jag kom i alla fall hem med ett par jeans som sitter skapligt (om än inte perfekt) och en BH som var OK (om än inte perfekt). Två amningslinnen blev det också. För att trösta mig efter denna något deprimerande klädshopping var jag tvungen att handla några böcker också ;)

På eftermiddagen hade jag och barnen picknick på innergården i det fina vädret och sedan hastade vi ner till stationen för att möta min barndomsvän M vid tåget. Det är inte ofta hon lyckas "smita" från sina tre barn och komma på besök, så det är extra roligt att ha henne här ett par dagar. Vi gick hem till oss och började förbereda grillning, men just som maken tände grillen började regnet vräka ner! Det blev kvällsmat inne, men när barnen hade somnat kunde jag och M ta en kvällspromenad och prata, prata, prata:)

lördag 30 juli 2011

Tupplur och såpbubblor

Nä, men regn idag också? Vilken överraskning! Tur att man kan åka och hänga i svärmors uterum.
Makens syster är i Skåne med sina barn och dem ville vi hinna träffa lite mer innan de åker hem igen. Barnen lekte, vi åt och fikade och jag kunde till och med smita undan och sova en halvtimme (hoppas på att bli av med en trist förkylning).

Sämre kan man ha det :)

Vi blåste såpbubblor också.

Totalt förvirrad

Går ut genom dörren på väg ner till bilen. Kommer på att jag behöver ta med mig en flaska med vatten. Går in igen och fyller en vattenflaska. Kommer på att jag måste byta skor för byxorna är för långa för att funka med platta tygskor. Byter skor. Letar en lång stund efter nycklarna bara för att hitta dem i låset i dörren. Går ner för trappan. Kommer på att jag glömt vattenflaskan. Går upp igen, hämtar flaskan, går ut genom dörren. Kommer på att jag glömt amningskupor, går in igen, hämtar amningskupor. Letar en lång stund efter handväskan, bara för att komma på att jag ställt den nedanför trappan. Och så kom vi äntligen iväg!

fredag 29 juli 2011

Döda ormar och kapsejsade kaniner

Ännu en dag med ostadigt väder. Nu kom ju inte regnet förrän på seneftermiddagen, men vi vågade inte chansa på utomhusaktiviteter utan tog oss till Helsingborg att besöka Tropikariet och Dunkers kulturhus.

Vi började med Tropikariet.



Vi var väl inte jätteimponerade, men det var ett helt OK utflyktsmål. Lilla T tyckte tyvärr att det mesta var ganska läskigt eller konstigt. Mörka rum med lösflygande fladdermöss och apor som hoppar fritt kan ju skrämma den bästa. Hon trodde också att ormarna, ödlorna och krokodilerna var döda - de rörde ju inte på sig alls!

Men hajarna var i alla fall väldigt fina.



Sedan åkte vi till Dunkers och åt först lite mellanmål på trappan utanför. Vädret var riktigt skapligt och vi lyckades inte uppbåda någon större entusiasm för någon av utställningarna. Så istället tog vi en promenad längs hamnkanten. Helsingborgsfestivalen var i full gång och vi hamnade mitt i den. Lilla T tittade länge på barn som testade Funballz och sedan åkte vi karusell.

I Helsingborg kan man också titta på kapsejsade kaniner ...



... och sitta på en väldigt stor stol.


torsdag 28 juli 2011

En klump i halsen - en droppe i havet

Jag har precis ammat min välnärde son. Nu sover han och hans syster mätta och trygga i sina sängar. Med en klump i halsen tittar jag på nyheterna om svältkatastrofen på Afrikas horn.
De vet precis hur de ska filma för att nyheterna ska få mest effekt.
Barnens stora ögon.
De är inte ledsna.
Bara helt uppgivna.

Nu är det jag som betalar in en slant till någon av hjälporganisationerna. Det är bara en droppe i havet, jag vet, men kanske kan den droppen göra skillnad för åtminstone ett barn.

Fika funkar alltid

Igår visade sig sommaren lite igen. Då passade det väldigt fint att ta med en kaffetermos till parken när vännen L och hennes knytte kom på besök. Det känns som att det har varit för lite fika i parker på sistone. Efter lunch tog lilla T och jag en cykeltur. Vi kom hem med en melon som vi hade till eftermiddagsfika på balkongen. Det känns som att det varit för lite fika på balkonger på sistone.

Idag är regnet tillbaka och det med besked. Som tur är funkar det med fika även vid dåligt väder. Idag blev det fika hemma hos kollegan J.
Lilla T har längtat efter att få leka med Pyret och blev väldigt glad när jag berättade att vi skulle dit. Tjejerna var väldigt söta när de dansade runt i Pyrets rosa prinsessklänningar. Deras lillfia klappade klappade lille N om och om igen :)
Lille N fick premiärsitta i en barnstol som lillfian var mycket ivrig med att låna ut (ytterligare en premiär idag alltså).
Ett trevligt sätt att tillbringa en regning semestereftermiddag.

Snyggaste PET-flaskan

Idag blir jag glad av ...

... en rolig och verkligen oväntad sak som en härlig familj "råkat ut" för ;)

Första smakportionen

Med en ivrig storasyster som hjälpande hand fick lille N sin första smakportion idag. Potatispuré. Bara ett par teskedar, men det verkade gå hem.


Nu har vi laddat frysen med puré i iskubslådorna och kör på det några dagar innan vi går vidare till nästa spännande rotfrukt.

onsdag 27 juli 2011

Bockar av på listan

Sortera in papper i pärmar - check!

Buzz: Dove Express Intensivbalsam

Har fått möjlighet att testa ett nytt balsam via Buzzador. Jag letar ju alltid efter något som kan göra underverk för mitt eländiga hår. Kanske är detta den magiska lösningen ;)

Om man glömmer vad det är man har ställt kaffekoppen på

Också en utflykt

En cykeltur ensam med mamma.
Hämta ett paket.
Handla en melon.
Titta på en fontän.

Det är också en utflykt.
När man är 3 år.

4-månadersbebis

8230 g
66 cm
Redo för smakportioner!

tisdag 26 juli 2011

Min stund

Maken säger åt mig att jag borde gå och sova.
Jag vet. Jag borde. Verkligen.

Oftast somnar lille N efter nio. Idag var klockan över tio. Om jag då går och lägger mig halv elva, så får jag ju ingen tid för mig själv.

Jag kommer att ångra mig när lille N vaknar för nattmat och jag bara hunnit sova en timme. Jag kommer ångra mig imorgon när jag är så trött att jag mår illa.

Men ändå. Jag behöver den här stunden. Det är min stund.

Bloggträff

En del bloggvänner känns det nästan som om jag har träffat, fast vi aldrig har setts. Men idag fick jag träffa en sådan bloggvän, när det visade sig att Saltistjejen åkt "hem" på semester till Sverige från NY och befann sig precis i mina krokar. "Saltis" och hennes lilla E kom förbi på lite fika - så väldigt trevligt att kunna ses då :)
Mina ambitioner om hembakat hanns inte med utan istället fick det bli en snabb och enkel lösning med smörgåsar följt av glass och jordgubbar.

Efter fikat visade lilla T sin nyfunna vän "vår" lekplats. Tjejerna är jämnåriga och det var roligt att se dem tillsammans.

Det var nog väldigt spännande att träffa en ny liten kompis för lilla T glömde helt bort att hon är blöjfri nuförtiden. Efter kvällsmat och bad var det en väldigt trött liten tjej som stoppades i säng.

Ger upp en bok

120 sidor in i boken och den här deckaren har fortfarande inte fångat mig det minsta! Jag ger verkligen inte ofta upp böcker, men sorry Eliot Pattison, Stenkällan förpassas till påsen med saker som ska till Erikshjälpen.

måndag 25 juli 2011

Vindsröjning (steg 1)

Med de sovande barnen tryggt vaktade av som moster nere i lägenheten kunde jag och maken båda gå upp på vinden och röja lite. Denna gång för att få ordning på de stora sakerna och för att få bättre plats. En hel del saker kommer slängas eller skänkas bort. Sällansaker hamnade långt in och "bra att ha"-saker längre fram.
Men sedan borde vi också gå igenom lådor, kolla vad som finns i dem och märka upp ordentligt. Lådor som t.ex. innehåller "extra husgeråd" och "småtavlor och dekorationer" har stått orörda sedan vi flyttade in ...

Försenad 30-årspresent

När syrran fyllde 30 i höstas fick hon ett presentkort av mig. Hon visste inte vad jag hade i tankarna utan bara att jag skulle ta med henne på något kul nästa gång hon kom på besök och att hon skulle ta med sig badkläder. Nu dröjde det länge innan nästa besök blev av - en resa till Kina (syrrans) och en bebis (min) kom emellan. Men nu när hon är här på semesterbesök blev det tillfälle att lösa in presentkortet.

Turen gick till Victoria Park Spa. Där fick syrran först en ansiktsbehandling och sedan slappade vi hela förmiddagen - i bubbelpoolen, i bassängen, i bastun, i ljusterapihörnan. Vi avslutade med lunch. Den var tyvärr inte så kul (en väldigt trist kycklingsallad) och kändes inte alls så lyxig som man hade kunnat önska. Ett tips är att istället äta av frukten som bjuds och, när man har badat klart, äta på Kalk, som ligger i samma byggnad. Det gör vi nästa gång!
Men i övrigt var det toppen (tyckte jag som smet en stund från barn och amning) och jag hoppas och tror min syster gillade det också.

Dega

Vi lagar pizza. Lilla T vill hjälpa till.
"Får jag dega lite med händerna?"

Lite färg piggar upp

Piggar upp en sådan här gråtrist måndag med en färgklick.

(papegojblomma i Botan)

söndag 24 juli 2011

Söndag

Regn.
Lekplatshäng.
Med syrran och barnen till Stoff & Stil + fika på IKEA.
Vännen V på tillfälligt besök i Lund.
Mat och prat.
Mumsar presentchoklad.

Giftasluva

Nu på morgonen sa lilla T bestämt: "jag ska gifta mig med N". Vi gjorde ett försök att förklara att det inte är brukligt att gifta sig med sin bror, men det är nog en diskussion som får vänta lite.

"När är det man har sådana där trasor på huvudet?" frågade hon sedan. Jo, man kan ha en slöja på huvudet när man gifter sig. Men slöja var nog ett svårt ord för lite senare när lilla T arrangerade sjalen hon fått att ha som slöja så sa hon "titta, nu har jag min giftasluva på mig".

lördag 23 juli 2011

Det är en regning sommar vi har ...

Men, hallå - idag skulle ju vädret vara bättre! Vi hade hoppats på att åka på någon slags utflykt utomhus. Det vågade vi oss inte på när vädret var så ostadigt. Istället tittade vi bara lite på Lund. Lite affärer ocn några fontäner (det var mest lilla T som gillade det) och sedan hamnade vi på Lunds konsthall. Där visade de en utställning med verk av Poul Gernes. Hans konst var väl inte så kul, men han hade formgett några snygga pallar.



I pysselhörnan kunde barn själva göra konstverk inspirerade av Gernes och hänga upp dem i utställningen. Lilla T hängde först upp sina också, men ångrade dig och ville ta med konstverken hem.



Sedan gick lilla T med sin pappa på allsång på Kulturen. Syrran och jag tog med oss lille N och fortsatte med lite shopping och en fika. Vid det laget hade det börjat regna ganska mycket, så det blev en rask promenad hem. Pysselverkstaden fortsatte här hemma. Lilla T och hennes proffspysslande moster knåpade vid köksbordet och jag lagade mat. Sämre kan man ha det en regning dag.

fredag 22 juli 2011

Inga ord

Tittar på rapporterna från Oslo på nyheterna. Det finns inga ord för hur ofattbart det är.

Regnutflykt

Regn. Syster på besök. Rastlös 3-åring. Då vill man ju hitta på något.

Vi åkte - som så många andra - till Teknik- och sjöfartsmuseet (en del av Malmö museer). Men det var en bra utflykt. Lilla T gillade att krypa i u-båten, titta på tåg och trycka på knappar. Lite större barn kunde gå en mysterievandring med LasseMajas detektivbyrå.

Vi åt lunch på Malmöshus slott och passade också på att titta på Mode utan midja - en liten utställning om 20-talskläder. Otroligt vackra och välarbetade saker. Ett litet bokmärke med en modeteckning fick följa med hem.

Låt mig säga så här ...

... vi var inte den enda barnfamiljen som hittat till Malmö museer denna regniga fredag ...

torsdag 21 juli 2011

Att fira en bröllopsdag

- Skåla i apelsinjuice i finglasen till frukost.
- Äta bryggans räkmacka på Bjerreds Saltsjöbad.
- Ta det årliga fotot på bryggan i hällregn (de andra bilderna finns här, här, här och här).
- Få en syster på besök.
- Äta prinsesstårta.
- Utrota ett getingbo i friskluftsintaget.
- Bli bjuden på låtsaskalas på lilla T:s rum.

Nu - te och polkagrisar.

För fyra år sedan



Foto: T & K Christiansson

onsdag 20 juli 2011

Ångrar mig lite

En god vän skulle kanske titta förbi idag.
En god vän som jag inte träffat på väldigt länge.
Men dagen var uppbokad så när som på ett par timmar på förmiddagen, som kände att jag behövde för att fixa lite.
Så vi sa att vi skulle ses en annan dag.

Men nu ångrar jag mig lite.
Det där fixandet hade jag kanske kunnat strunta i.
Det hade ju varit väldigt trevligt att ses! ;)

Grattar Gretor

Idag har vi varit hos svärfar och grattat flera av släktens alla Gretor. De flesta heter det dock bara som mellannamn, men alla ursäkter för att få äta tårta är bra ursäkter. Nu blev det dessutom två tårtor eftersom svärfar snart fyller år och det passade vi också på att fira. En del lek i trädgården blev det också.

Men innan allt tårtätande var vi på badhuset i Hörby med barnens kusiner. Ett nästan nytt och väldigt barnvänligt ställe. Rekommenderas.

Så sköna dagar det har varit så här i början på veckan. Det har ju inte varit smällvarmt, men ändå tillräckligt för att det ska kännas som sommar. Vi har också tagit det lite extra lugnt. Det kändes som det behövdes efter semesterrundan, sommarlunchfixande och besök. I måndags promenerade vi bara ner på stan för att välja lilla T:s "sluta med blöja"-present. Vi fikade på en bänk i solen och stannade på en lekplats på vägen hem.
Igår packade vi förmiddagsmellanmålet i en ryggsäck och gick till lekplatsen vid St. Hansgården. Lilla T cyklade på sin lilla cykel, så promenaden tog sin lilla stund, men det gjorde ju inget. Resten av dagen småpysslade vi bara här hemma och fikade på den soliga balkongen.

När vi körde hem från svärfar nu ikväll sa jag till maken att jag var så nöjd över att jag hade fått in en bra sommarkänsla - att det känns som vi fått mycket sommar. Jag brukar vara ganska dålig på det och känner mig ofta snopen när sommaren är över.

Sickla

Jag trivs väldgt bra i Lund och har inga planer på att flytta härifrån. Men ibland - när vi hälsar på svägerskan på somrarna - tänker jag att det skulle vara OK att bo i Stockholm om jag fick bo i Sickla/Hammarby Sjöstad. På sommaren. När det är fint väder ;)

Just den här gången hade vi inte så fin utsikt från vårt "hotell", men lilla T tyckte att det var toppen att spana på lyftkranar och lastbilar till frukost.



Annars är det mer så här det ser ut när det är som bäst.



Området ligger fint precis vid vattnet och där finns gott om caféer, resturanger och små butiker. En liten båt går över till Söder och på sommaren går det även båt in till Djurgården och centrum. Nacka naturreservat ligger ett stenkast bort och vill man shoppa finns Sickla köpkvarter. Där ligger också Diselverkstaden som verkligen är värt ett besök.




(foton tagna i samma rabatt där vi fotade tavlorna i vardagsrummet)

tisdag 19 juli 2011

Hasseludden Yasuragi

En höjdpunkt denna semester var när vi åkte på Yasuragi på Hasseludden. Det är ett spa som hämtat inspiration från Japan och det ligger vackert i Stockholms innerskärgård. Nu på sommaren har de öppet för familjer under några veckor (annars är det åldersgräns på 16 år tror jag). De kallar det för Yasuragi Kids och anpassar både program och mat till barnfamiljer. Det är inte det billigaste sommarnöjet, men det var otroligt mysigt och det kändes verkligen lyxigt och avkopplande. Alla i familjen var nöjda - till och med lille N.



Vi hade kunnat åka bil dit, men valde istället att ta skärgårdsbåten. När vi checkat in och fått vårt rum bytte vi om till våra bomullsrockar (yukata) och tofflor som vi sedan tassade omkring i resten av vistelsen - även i matsalen.

Lilla T var otroligt söt i sin yukata.

Efter lite badintroduktion testade vi badet och fastnade snabbt för de varma källorna utomhus.



Istället för handväska har man en korg med sina tillhörigheter och innan badet ska man tvätta sig enligt en långsam japansk ritual för att varva ner och rena sig (jag passade snabbt på med kameran när det var tomt i tvagningsrummet).



Vi hade inte bokat några behandlingar utan njöt bara av bad, fruktbuffé och det fina vädret. På kvällen åt vi god mat. Lilla T fick barnbuffé och efterrätt.

Bra försök med pinnarna ...

Efter maten kunde vi sitta ute på soldäcket till långt in på kvällen. Platsen är som sagt otroligt vacker och fridfull. Nu hade vi tur med vädret, men man kan utan svårigheter tänka sig att badet (men kanske inte soldäcket) fungerar lika bra en ruggig höstdag eller en kall vinterdag när snön ligger tjock på träden.



Huset byggdes som skola åt LO och är ganska spartanskt. Arkitekten var japansk, så det är nog ingen slump att det fungerar fint som japanskt spa nuförtiden.

Rå betong och avskalade möbler.

Enkla dekorationer.

Några av de saker man kunde prova på var t.ex. familjeyoga, vika origami, sumobrottas och teckna manga. Lilla T och jag testade en massagesaga - de andra sakerna var hon lite för liten för ännu.



Man kunde också få fisk-pedikyr. Då stoppade man ner fötterna hos de här små liven och såg mumsade de i sig hudflagor från fötterna. Det testade vi inte heller, men det så rätt kul ut.



Sushi däremot kändes som ett måste, så det avslutade vi med innan vi tog båten "hem" igen. Lilla T tyckte det var godare med en miniburgare till lunch.



Verkligen en härlig upplevelse.

På blöjfronten torrt

Vi har ju pott-tränat lilla T sedan början av juni. Trots att vi inte hade tänkt det från början blev det även träning på dagis sista veckan. Lilla T var så bestämd med att de nyinköpta trosorna skulle vara på även då och vi hade inte hjärta att neka henne när hon var så motiverad. Det var inte så många barn kvar på avdelningen sista veckan, så personalen hade tid att påminna henne. Hennes lilla kompis W är blöjfri så det passade också bra att uppmuntra T när han ändå skulle gå.

När vi var på vår semesterturné funkade det också fint (vi vågade dock inte chansa i bilen utan tog på blöja när vi körde långa sträckor), med få olyckor. Efter en hel dag på Astrid Lindgrens värld, med allt som fanns att upptäcka där, utan någon olycka bestämde vi att det var dags att betrakta henne som dagtorr och att hon skulle få gå och välja den där presenten när vi var hemma igen.

Så idag promenerade vi iväg till leksaksaffären och lilltjejen valde länge och noga. Vi föreslog lego, docksulky och andra saker, men vi kom därifrån med ett dussin Squinkies. Har ni hört talas om dem? Nej, inte vi heller. Troligen har inte lilla T det heller, men de var fina, små och, inte minst, många! ;)

Med det inte sagt att det inte händer någon enstaka olycka då och då, men på det stora hela torrt alltså.

måndag 18 juli 2011

Så stor och så liten!

Gick just in i vårt sovrum och såg lille N ligga i spjälsängen. Vi skruvade ihop den nu på kvällen och han sover första natten i den (ja, eller vi får väl se hur mycket av natten han sover i den). Plötsligt såg han så liten ut i den stora sängen!

Vampire Academy

Jag fick låna serien Vampire Academy av min syster och har maratonläst böckerna. Dels för att syrran kommer och hälsar på nästa vecka och det passar bra att lämna tillbaka böckerna och dels för att de var väldigt spännande. Det är ungdomsböcker, javisst, men om man bortser från en del banala formuleringar och lite tramsigheter när det gäller beskrivningarna av kärleksrelationerna, så tyckte jag att det var riktigt bra underhållning.

Böckerna handlar om Rosa som är en halvvampyr (dhampir). Hon bor på en internatskola där hon tränas för att bli beskyddare åt "snälla" vampyrer (moroi) - närmare bestämt åt vampyren Lissa som är den sista medlemmen i en kunglig moroi-släkt. Rosa och Lissa har ett speciellt band till varandra då Lissa återuppväckt Rosa från de döda efter en olycka.

Beskyddarnas uppgift är att skydda moroi från "onda" vampyrer (strigoi) som gärna ger sig på de kungliga moroi. Lägg till lite interna släktstrider, en läcker lärare, oväntad andekraft och lite vanliga hederliga internatskoleförvecklingar så har du serien i en liten ask.

Min syster berättade som tur var att fler böcker i serien är på gång - annars hade jag blivit ruskigt frustrerad av cliff hanger-slutet i bok fem.





Törst, Löftet, Fruset blod, Skuggkysst och Andens kraft av Richelle Mead

Fröställningar

Det kan ju tyckas konstigt att fotografera vissna blommor på en plats där rabatterna svämmar över av prakt, men jag har en viss förkärlek för fröställningar och liknande. Visst är de väl fina på sitt sätt?







Anemoner från Rosendal